Dan besluit je je eigen website te maken en heb je je logo en huisstijl rond, dan wordt het vervolgens tijd om na te denken hoe je je website gaat maken. Vanwege de flexibiliteit en de ervaring die ik tijdens mijn werkende leven opgedaan heb, was de keuze voor WordPress snel gemaakt. Wanneer je op de link geklikt hebt, zie je al mijn eerste denkfout.. Ik besloot naar wordpress.com te gaan in plaats van wordpress.org (#FAIL).

Het aanmaken van een account

Het aanmaken van het wordpress.com account ging super simpel. Je vult wat gegevens in en voor je het weet ben je binnen. Vervolgens kom je in een scherm waarin je een zogenaamd Theme moet kiezen. Er wordt niet echt uitgelegd wat dit Theme is en wat je er precies mee kunt. Dus ik koos voor één van de twee opties die aangedragen werd op basis van de gegevens die ik eerder ingevuld had (daar houd ik wel van, een beetje meedenken).

Het WordPress Theme Shoreditch

De keuze was gevallen voor het WordPress Theme Shoreditch, op de promotiepagina omschreven als: “… a functional and responsive theme perfect for your business’s online presence.” Precies wat ik zoek! Dit Theme bestaat uit twee custom pagina templates (je krijgt geen uitleg hoe een pagina template zich verhoudt tot een thema) en heeft een fijne cleane uitstraling. Ik zal een aparte blogpost maken over het Theme, waarin ik toelichting geef op de page templates en wat ik aangepast heb.

Wanneer heb je een wordpress.com licentie nodig?

WordPress is in principe gratis wanneer je je website voor privédoeleinden wilt gebruiken. Wil je je website zakelijk gebruiken of op je eigen domeinnaam hosten? Dan heb je een licentie nodig. Maar, de licentieprijs loopt (d.d. 3 mei 2018) uiteen van €4,- per maand tot €25,- per maand. De belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen om te bepalen welke licentie voor jou het meest geschikt is, zijn:

  • Wil ik plugins installeren (antwoord zal voor een marketeer die zijn eigen website wilt maken vrijwel altijd JA zijn)?
  • Wil ik Google Analytics kunnen gebruiken?
  • Wil ik onbeperkte keuze uit thema’s?

Welke wordpress.com licentie heb ik afgenomen?

Tijdens het aanmaken van mijn account zat in een lekkere flow. Ik had zin om aan mijn website te beginnen en wilde meteen aan de slag kunnen. Aangezien ik mijn eigen domein wilde gebruiken, Google Analytics wilde toevoegen en sowieso plugins wilde installeren heb ik zonder verder na te denken de Business licentie afgesloten.

Het eindoordeel

Al met al was ik naïef in het aanmaken van een account op, wat achteraf bleek, een andere website dan ik verwacht had. In principe geen groot probleem, maar als ik van tevoren iets meer uitzoek werk had gedaan, dan had ik begrepen hoe wordpress.com zich verhoudt tot wordpress.org en een bewustere keuze kunnen maken. Maar, nu was ik sneller up-and-running, en dat is waar het uiteindelijk om gaat! Het was vooral de verbazing toen ik voor het installeren van een plugin naar /wp-admin moest gaan die me even deed lachen.

Verder ben ik van mening dat de onboarding op wordpress.com veel te wensen over laat. Het is fijn dat je bij het aanmaken van je account aanbevelingen krijgt welk Theme je kunt kiezen, maar verder krijg je geen toelichting hoe je verder moet/kunt. Dit heeft wat gestuntel met zich meegebracht, waar ik in een ander blog verder over uit zal wijden.

Waarom deze foto?
[Geen fratsen, dat scheelt], beter kan ik mijn eigen website niet omschrijven. Ik wil geen fancy website met alles er-op-en-er-aan, ik wil mijn kennis toepassen en voor mezelf zien of het werkt. Zonder fratsen, lekker pragmatisch. Waar is deze foto genomen? Aan het begin van het Noorderpark, vlakbij de lekkerste ijssalon van Amsterdam-Noord: IJskoud de Beste.

Leave a Reply