Even een tijdlijn om duidelijk te maken hoe de eerste maanden als ondernemer er voor mij uitzagen:
01 December 2016: Akkoord op eerste voorstel
10 Januari 2017: Eerste werkdag als zzp’er
21 Januari 2017: Zwanger!

Toen de kans zich voordeed om een klus als zzp’er op te pakken voor FieldBuddy (de field service oplossing voor service organisaties) was ik mij ervan bewust dat de kans groot was dat ik in het eerste jaar zwanger zou raken. Tijdens mijn afweging om het wel of niet te doen heb ik verschillende dingen uitgezocht, waaronder:

  • Hoe groot is de kans dat ik voldoende omzet ga genereren om mijn verlof zelf financieel te dragen?
  • Is het interessant een AOV af te sluiten met dekking voor zwangerschap?
  • Zijn er andere vangnetten waar een zwangere zelfstandige gebruik van kan maken? Zo ja, welke?

Kan ik mijn verlof financieel zelf dragen?

Om te bepalen of ik genoeg omzet zou genereren om mijn verlof zelf financieel te dragen heb ik gekeken naar de omzet die ik gegarandeerd zou maken op basis van het voorstel dat goedgekeurd was. Het project had een looptijd van in ieder geval 3 maanden waarin ik minimaal 16 uur per week zou werken. Dit zou genoeg omzet generen om mijn vaste lasten te dragen gedurende een eventueel zwangerschapsverlof.

De Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) met zwangerschapsdekking

Als zelfstandige is het eerste waar je natuurlijk aan denkt: Een arbeidsongeschiktheidsverzekering! Kan dat uit? Na wat uitzoekwerk kwam ik er achter dat er weinig verzekeraars zijn die zwangerschapsverlof dekken. Wanneer een verzekeraar wél zwangerschapsverlof dekt, dan mag je in de meeste gevallen in de eerste twee jaar na afsluiten van de polis niet zwanger raken, dan wel bevallen. Dat zou bij mij waarschijnlijk niet op gaan, dus een AOV had ik, met het oog op een eventuele zwangerschap, afgeschreven.

Andere vangnetten voor zwangere zelfstandigen

Maar! Nederland is een ondernemersland, we zijn trots op onze ondernemingsdrift en er bleek een uitkering te zijn van het UWV, voor zelfstandige ondernemers, te weten: De Zelfstandig en Zwanger uitkering. Mijn hart maakte een sprongetje! Wat fijn dat een zwangerschap geen belemmering hoeft te zijn voor een vrouw om de stap naar het ondernemerschap te zetten. De enige voorwaarde die op de website van het UWV staat om recht te hebben op de uitkering is dat je als zelfstandige werkt, met of zonder personeel, op het moment dat je verlof in zou gaan. Aan deze vereiste zou ik zeker voldoen, dus van een basisinkomen kon ik in ieder geval uitgaan mocht ik zwanger raken.

De conclusie

Met de omzet die ik sowieso zou maken en het vangnet van de ZEZ-uitkering was ik ervan overtuigd dat het een goede keuze zou zijn om de stap naar het ondernemerschap te zetten. Zelfverzekerd ben ik dit avontuur aangegaan. Maar, het verliep anders dan verwacht. Zie hiervoor mijn blog over de ZEZ-uitkering.

Waarom deze afbeelding?
Drie foto’s, genomen gedurende mijn zwangerschap. Behoeft denk ik niet veel meer toelichting 🙂

One thought on “Fail Forward #5 – Zelfstandig & Zwanger

Leave a Reply