In mijn vorige blog over Zelfstandig en zwanger zijn gaf ik aan dat er een Zelfstandig en Zwanger uitkering is waarvan de enige vereiste was dat je zelfstandige moet zijn op het moment dat je met verlof gaat. Dit bleek anders te liggen.

De aanvraag van de ZEZ-uitkering

Ik twijfelde geen moment aan het feit of ik de ZEZ-uitkering zou gaan ontvangen en vulde alle formulieren in die hiervoor nodig waren. Alles was netjes op tijd ingeleverd en ik genoot van het ondernemerschap en alle vrijheden die erbij kwamen kijken. Zeker wanneer je zwanger bent is het super fijn wanneer je even een dutje kunt doen als je daar zin in hebt, of even een wandelingetje kunt gaan maken als je niet meer comfortabel kunt zitten.

Het verlossende woord..

Binnen 2 weken na de aanvraag van de uitkering krijg je digitaal bericht over de beslissing of je recht hebt op een uitkering. Toen ik een e-mail ontving dat er een bericht klaar stond in het portaal van het UWV voelde het voor mij als een formaliteit dat ik even ging kijken om de bevestiging te krijgen dat ik recht had op de uitkering. Groot was dus mijn verbazing dat de aanvraag voor een uitkering afgewezen was. Gelukkig had ik het financieel niet nodig om de uitkering te ontvangen, maar nieuwsgierig als ik ben wilde ik toch echt wel weten waarom ik de uitkering niet zou ontvangen.

De toelichting op de afwijzing

De allereerste toelichting die ik ontving bij mijn afwijzing was dat, terugrekenend vanaf mijn uitgerekende datum, ik niet zelfstandig was op het moment dat ik zwanger raakte. Mijn uitgerekende datum was 30 september, 40 weken terugrekenend kom je op 24 december uit en toen was ik inderdaad geen zelfstandige. Er staat nergens op de website van het UWV dat ik zelfstandige moet zijn op het moment dat ik zwanger raak, er staat alleen dat ik zelfstandige moet zijn op het moment dat ik met verlof ga. Dit vond ik dus een onbevredigend antwoord en maakte bezwaar tegen de uitspraak.

De vriendelijke meneer van het UWV

Bezwaar maken tegen de beslissing ging gemakkelijk en op redelijk korte termijn kreeg ik een heel vriendelijke meneer aan de telefoon die graag wilde weten waarom ik bezwaar maakte tegen de beslissing. Ik gaf aan dat ik het gek vond dat op de website alleen staat dat ik zelfstandige moet zijn op het moment van verlof en dat bij de afwijzing gesproken wordt over het feit dat ik niet zelfstandige was op het moment dat ik zwanger geraakt was. Bovendien: Wanneer je 40 weken terugrekent vanaf de uitgerekende datum, dan was ik op dat moment nog niet eens zwanger. De meneer van het UWV gaf aan het ook een vreemde beredenering te vinden en gaf aan dat hij mijn bezwaar voor zou leggen en nog voor het begin van mijn verlof met een reactie zou komen.

De reactie op mijn bezwaar

Een aantal weken later, gelukkig voor het begin van mijn verlof, had ik de vriendelijke meneer weer aan de telefoon. Hij had zijn best gedaan, maar mijn aanvraag was nog steeds afgewezen. Wel had hij een nieuwe argumentatie en dat was dat ik WEL recht had op de uitkering (want: zelfstandig op het moment van het verlof), maar dat de hoogte van de uitkering op €0,- vastgesteld was omdat ik geen cijfers kon overhandigen van het vorige boekjaar. Ik was stomverbaasd, gaf aan dat ik het even op mij in wilde laten werken en vroeg of ik hem later terug kon bellen. Na mijn grootste teleurstelling verwerkt te hebben begon ik na te denken over wat de beredenering van het UWV nou precies inhield.

Wanneer had ik wel recht gehad op de ZEZ-uitkering?

De beredenering was als volgt:
Je kunt geen cijfers overhandigen van het vorige boekjaar, DUS kunnen we niet weten hoeveel omzet je gemaakt hebt DUS heb je wel recht op een uitkering, maar deze is €0,-. Klinkt op zich logisch. Maar: Wat nou als alles 4 maanden later plaats had gevonden? Dus:

  • 10 mei 2017: Eerste werkdag als zzp’er
  • 21 mei 2017: Zwanger!
  • 01 januari 2018: Verlof

In dit geval kon ik wel cijfers van het boekjaar 2017 overhandigen op het moment dat ik met verlof zou gaan. Ik sprak opnieuw met de vriendelijke meneer van het UWV en vroeg hem of mijn gedachte-experiment klopte en hij zei de legendarische woorden: “Als dat het scenario was dan had je recht gehad op de volledige ZEZ-uitkering.” Ik gaf aan dat dit dus een heel select groepje zelfstandige zwangere vrouwen uitsluit van deze uitkering (namelijk: wanneer je in de eerste 4 maanden van het fiscale jaar ondernemer wordt en ook in deze periode zwanger raakt). De vriendelijke meneer zei: “Als de wet dit scenario ook had willen omhelzen dan had de wet anders opgesteld geweest.”

Net zelfstandig? En wil je zwanger worden?

Ondanks dat het niet altijd te plannen valt, zorg er voor dat je niet in de maanden januari, februari, maart of april zwanger raakt. Scheelt toch weer zo’n €6.000,-, zonde toch?

Update 16-11-2018: Vorige week dinsdag (6-11-2018) werd ik gebeld door het UWV dat de wetgeving gewijzigd is en dat mijn aanvraag nogmaals beoordeeld is en dat ik tóch recht heb op de volledige uitkering. Binnen een week zou de uitkering overgemaakt worden. Ik kon het haast niet geloven, maar binnen een week stond het geld toch echt op mijn rekening.

Wat is er veranderd in de wetgeving? Wat ik begreep van de mevrouw die ik aan de telefoon had is het veranderd dat je een maand zelfstandig moest zijn voordat je zwanger raakte. Bovendien wordt er niet meer perse gekeken naar de omzet vanuit het vorige boekjaar, maar wordt er gekeken naar de omzet die je gemaakt hebt tot het moment dat je met verlof gaat. Super fijn dus!

Waarom deze afbeelding?
Ondanks tegenslagen, zorg ervoor dat je altijd zelfverzekerd blijft. Ga niet twijfelen aan jezelf, blijf vooruit kijk net als dit stalen kunstwerk in Suin, Bourgogne.

One thought on “Fail Forward #6: De ZEZ-uitkering

Leave a Reply